Ajankohtaista

Maatalousdronet peltoviljelyssä

Maatalousdronet peltoviljelyssä

14.04.2025

Miten ja millaisilla maatalousdroneilla voidaan tehostaa viljelytoimenpiteitä, vähentää ympäristökuormitusta ja parantaa viljelyn kannattavuutta? Satakunnassa juuri käynnistynyt Satafood Kehittämisyhdistys ry:n ja Mtech Digital Solutions Oy:n toteuttama DroneFarmi-hanke tuo uusinta tietoa droneteknologiasta viljelijöiden saataville ja selvittää, millaisia tarpeita ja valmiuksia viljelijöillä on uuden teknologian käyttöönottoon.

Dronejen käyttöä maataloudessa on tutkittu jo vuosia, ja niitä on hyödynnetty esimerkiksi kasvustojen tarkkailussa. Dronejen käyttö kasvinsuojeluaineiden koetoiminnassa sallittiin Suomessa viime syksynä, mutta nykyinen lainsäädäntö rajoittaa edelleen raskaampien, niin sanottujen maatalousdronejen käyttöä kasvinsuojeluaineiden levittämisessä. Suurikokoisten dronejen käyttö maataloudessa on kasvanut nopeasti viime vuosina erityisesti Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Euroopassa dronejen käytön kasvua on rajoittanut lainsäädäntö. Monissa käyttötapauksissa maatalousdrone on erittäin kustannustehokas vaihtoehto tavanomaiselle teknologialle. Uuden teknologian etuna ovat muun muassa alhaiset pääomakustannukset, teknologian joustavuus, ja käyttöönoton helppous.

Satakuntalaiset viljelijät keskiössä – tietoa ja käytännön kokeiluja

DroneFarmi- hankkeen keskiössä ovat satakuntalaiset viljelijät ja alan toimijat, jotka saavat uusinta tietoa dronejen hyödyntämisestä Suomessa ja maailmalla. Lisäksi he pääsevät osallistumaan teknologian testaukseen, kertomaan odotuksistaan ja näkemyksistään sekä vaikuttamaan omalta osaltaan myös alan kehitykseen. Käytännön kokeiluilla voidaan konkretisoida uutta teknologiaa ja sen mahdollisuuksia viljelymenetelmien kehittämisessä. ”Uudet keinot viljelyn tehostamiseen ja myös urakoinnin kehittämiseen kiinnostavat. On tärkeää selvittää, mitkä ovat parhaat käytännöt juuri meillä, ja miten suomalaiset yrittäjät voivat hyödyntää uutta teknologiaa tehokkaasti”, sanoo Mtechin kaupallinen johtaja Mikko Jääskeläinen. ”Satakunta on paikkana erinomainen DroneFarmille, sillä alueella on laajasti viljeltyjen peltokasvien lisäksi runsaasti erikoiskasvien viljelyä, joiden toimenpiteissä maatalousdroneilla voi jatkossa olla mielenkiintoisia hyödyntämismahdollisuuksia”, lisää Satafoodin toimitusjohtaja Ulla Kommeri.

Tapahtumia, kansainvälisiä esimerkkejä ja vaikuttamista

DroneFarmi –hanke toteutetaan vuosina 2025–2026 ja sen aikana järjestetään viljelijöille ja muille alan toimijoille suunnattuja tilaisuuksia, joissa muun muassa esitellään uutta teknologiaa ja sen mahdollisuuksia. ”Droneteknologian tulevaisuuden kehityksen kannalta on olennaista, että juuri alueen viljelijät ja muut dronejen potentiaaliset käyttäjäryhmät pääsevät mukaan kehitystyöhön ja antamaan huomioitaan myös lainsäädännön osalta”, sanoo Kommeri.

DroneFarmi-hankkeella tuodaan uutta teknologiaa viljelijöiden ulottuville, niin Satakunnassa kuin laajemminkin koko Suomessa. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Satakunnan ELY-keskukselta.

DroneFarmi - Uusi teknologia kestävän peltoviljelyn edistäjänä

Mtech
Ely
EU osarahoittama

Löydetään yhdessä Teidän tarpeisiinne paras ratkaisu!

Tutustu palveluihimme